Om tot goede afspraken te komen in een arbeidsrelatie is het belangrijk dat de afspraken tussen werkgever en werknemer duidelijk worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Zo weten beide partijen welke rechten en plichten voor hen gelden. Wij adviseren om de arbeidsovereenkomst altijd te laten controleren.
Een goede arbeidsovereenkomst vereist maatwerk
Bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst zijn partijen grotendeels vrij in het bepalen van welke afspraken zij neerleggen in de arbeidsovereenkomst. De arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de wensen van zowel werkgever als werknemer en de functie van de werknemer.
Wel zijn er een aantal elementen waar u op moet letten. Zo moet de arbeidsovereenkomst in overeenstemming zijn met de wettelijke bepalingen. Voor sommige arbeidsvoorwaarden, zoals een concurrentiebeding of een proeftijdbeding gelden strikte eisen.
Ook is van belang of een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van toepassing is. Dit is een overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd tussen een of meer werkgevers of werkgeversorganisaties met een of meer werknemersorganisaties, zoals een vakbond.
Indien een cao van toepassing is, gaan de bepalingen van de cao vóór op de wettelijke bepalingen. Op de website van het ministerie van SZW staat een overzicht van de in Nederland geldende cao’s.
Twijfelt u of een cao van toepassing is bij uw arbeidsovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.
Enkele belangrijke bepalingen in de arbeidsovereenkomst
Hieronder lichten wij enkele belangrijke bepalingen in de arbeidsovereenkomst toe.
De duur van de arbeidsovereenkomst
De arbeidsovereenkomst kan worden aangegaan voor bepaalde of onbepaalde tijd. Let daarbij wel op de ketenregeling: wanneer tijdelijke arbeidsovereenkomsten elkaar opvolgen, kan van rechtswege een vast contract (voor onbepaalde tijd) ontstaan.
Opzegtermijn
Wanneer de arbeidsrelatie wordt beëindigd, dienen zowel werknemer als werkgever een minimale opzegtermijn in acht te nemen. De opzegtermijn voor de werkgever hangt af van de duur van het dienstverband van de betreffende werknemer. De opzegtermijn voor de werknemer is in beginsel één maand. Lees hier meer over de opzegtermijn.
Arbeidsomvang, werktijden en werklocatie
De arbeidsovereenkomst vermeldt het aantal uren dat de werknemer per week werkt (arbeidsomvang), op welke tijden hij werkt en op welke locatie(s) het werk doorgaans wordt verricht.
Proeftijd
Het is mogelijk om een proeftijd overeen te komen. Gedurende de proeftijd kunnen zowel werkgever als werknemer met onmiddellijke ingang de arbeidsrelatie beëindigen. De duur van de proeftijd is afhankelijk van de duur van de aangegane arbeidsovereenkomst. Lees hier meer over de regels die gelden voor het overeenkomen van een proeftijd.
Concurrentie- en relatiebeding
Partijen kunnen een concurrentie- en/of relatiebeding overeenkomen. Een concurrentiebeding verbiedt een werknemer om, na het einde van het dienstverband, bij concurrenten aan het werk te gaan. Een relatiebeding verbiedt een werknemer om na het einde van het dienstverband nog contact te onderhouden met relaties van de werkgever. Voor het concurrentie- en relatiebeding gelden strikte eisen. Lees hier meer over het concurrentie- en relatiebeding.
Geheimhouding
Tijdens het dienstverband krijgt de werknemer vertrouwelijke informatie tot zijn beschikking. Een geheimhoudingsbeding verbiedt een werknemer om vertrouwelijke informatie aan derden te verstrekken. Het is van belang dat duidelijk wordt omschreven welke informatie vertrouwelijk is.
Neem contact op
Wij hebben veel ervaring in het adviseren over arbeidsovereenkomsten. Heeft u advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, telefoon (020 – 6898 123) of per e-mail info@noordamadvocatuur.nl.