Heeft uw werkgever u gevraagd om een vaststellingsovereenkomst te tekenen ter beëindiging van uw arbeidsovereenkomst (ook wel: beëindigingsovereenkomst)? Is het raadzaam om te accepteren en te tekenen? Of bestaat er ruimte voor onderhandeling? Bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst is het belangrijk om bewust te zijn van de juridische en financiële gevolgen en mogelijke risico’s. Vaak zijn de voorwaarden van een vaststellingsovereenkomst onderhandelbaar. Wij kunnen u hierbij adviseren.
Wat is een vaststellingsovereenkomst (VSO)?
In beginsel kan een werkgever niet zomaar eenzijdig de arbeidsovereenkomst beëindigen. Voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst is voorafgaande toestemming van het UWV nodig of een beslissing van de kantonrechter. De ontslagregels zijn echter strikt en een ontslagprocedure is voor beide partijen tijdrovend en kostbaar. Vaak geven werkgevers daarom de voorkeur aan een beëindiging met wederzijds goedvinden middels een vaststellingsovereenkomst. Werkgevers bieden vaak een financiële vergoeding aan als de werknemer instemt met de vaststellingsovereenkomst.
Moet ik de vaststellingsovereenkomst tekenen?
U kunt het voorstel accepteren, weigeren of u kunt onderhandelen over betere voorwaarden. Of het verstandig is de vaststellingsovereenkomst te accepteren hangt af van uw arbeidssituatie en de aangeboden voorwaarden. Veel hangt af van de reden van de voorgestelde beëindiging, uw juridische positie en uw kijk op de situatie – is er sprake van een reorganisatie, disfunctioneren, ziekte of een conflictsituatie?
Juridisch advies – vergoeding juridische kosten door de werkgever?
Wanneer uw werkgever u vraagt om een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst te tekenen is het belangrijk dat u zich bewust bent van de gevolgen en mogelijke risico’s. Werkgevers bieden vaak aan om de juridische kosten (gedeeltelijk) te vergoeden, zodat de werknemer de vaststellingsovereenkomst kan laten beoordelen door een advocaat. De hoogte van de vergoeding verschilt per situatie en kan tevens onderdeel uitmaken van de onderhandelingen tussen werkgever en werknemer.
Ons juridisch advies kan u helpen om een beter begrip te krijgen van:
- De voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst en de gevolgen voor uw situatie
- Hoe u kunt zorgen dat u uw aanspraak op een werkloosheidsuitkering kunt behouden – en hoe zit dat bij arbeidsongeschiktheid?
- Mogelijke risico’s bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst
- Hoe u kunt onderhandelen over de voorwaarden van het beëindigingsvoorstel, bijvoorbeeld een hogere financiële vergoeding of opheffing van het concurrentiebeding. Indien gewenst, kunnen wij onderhandelen met uw werkgever of u bijstaan in de onderhandelingen
Onze werkwijze
Indien u uw vaststellingsovereenkomst door ons wil laten beoordelen, nodigen wij u graag uit voor een bespreking op kantoor of een video call. Tijdens dit gesprek kunnen wij uw arbeidssituatie, de aangevoerde reden van beëindiging, uw juridische positie en het beëindigingsvoorstel met u bespreken. Ook bespreken wij graag met u hoe u kunt onderhandelen over de voorwaarden van het beëindigingsvoorstel en onze eventuele rol bij de onderhandelingen.
Ter voorbereiding op de bespreking en de advisering, vragen wij u om de volgende informatie aan ons te verstrekken:
- De voorgestelde vaststellingsovereenkomst c.q. het beëindigingsvoorstel
- Uw arbeidsovereenkomst en addenda (indien van toepassing)
- Een recente salarisstrook
- Een overzicht van bonussen die u heeft ontvangen in de laatste drie jaar
- Informatie over aandelen, opties of andere eigendomsrechten
- Een organogram van uw team en het management
- Een memo, bij voorkeur in Word, waarin u het volgende omschrijft:
- Uw arbeidssituatie
- De reden van het beëindigingsvoorstel
- Eventuele specifieke vragen of andere zaken die u met ons wil bespreken
- Afhankelijk van uw situatie vragen wij mogelijk om aanvullende informatie
Voor onze tarieven klik hier.
Neem contact op
Wij hebben veel ervaring in het adviseren en onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst. Heeft u advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, per telefoon (020 – 6898 123) of per e-mail info@noordamadvocatuur.nl.