Strengere regels voor het concurrentiebeding

Jarenlang veranderde er weinig aan de wetgeving rondom het arbeidscontract voor onbepaalde tijd, maar daar lijkt nu toch verandering in te gaan komen. Minister van Gennip heeft in maart 2024 een wetsvoorstel ingediend om de wetgeving rondom het concurrentiebeding te hervormen. Uit onderzoek is gebleken dat werkgevers te vaak en te gemakkelijk een beroep doen op het dit beding. De werkgever beoogt hiermee zijn bedrijfsbelangen te beschermen en te voorkomen dat waardevolle kennis of informatie terechtkomt bij de concurrentie. Het concurrentiebeding belemmerd werknemers echter vaak onredelijk in hun arbeidskeuze. Het kabinet hoopt met de hervorming de doorstroom op de arbeidsmarkt makkelijker te maken voor werknemers, maar ook werkgevers en hun belangen te blijven beschermen.

Nieuwe regels

De minister heeft de volgende wijzigingen voorgesteld:

  • Het concurrentiebeding zal wettelijk worden begrensd tot de duur van maximaal 1 jaar.
  • Het concurrentiebeding moet geografisch worden afgebakend; het moet specifiek zijn en goed gemotiveerd worden opgenomen in het contract.
  • De werkgever moet nu ook bij vaste contracten het zwaarwichtig belang van een concurrentiebeding aantonen. Deze regel gold al voor tijdelijke contracten.
  • Als een werkgever een vertrekkend werknemer aan het concurrentiebeding houdt, zal de werkgever de werknemer een vergoeding moeten betalen. Dit zal een wettelijk bepaald percentage worden van het laatst verdiende salaris, voor elke maand dat het concurrentiebeding wordt ingeroepen. Dit zal ervoor zorgen dat werkgevers goed nadenken voordat ze het concurrentiebeding zullen opnemen en inroepen.

Inkomensgrens

Door de Tweede Kamer is ook een inkomensgrens voorgesteld. De inkomensgrens zou ervoor zorgen dat het opnemen van een concurrentiebeding helemaal niet meer mogelijk is bij werknemers die minder dan €66.000,- per jaar verdienen. Het is afwachten wat het nieuwe kabinet met het wetsvoorstel zal gaan doen. Het is in ieder geval duidelijk dat het concurrentiebeding meer maatwerk zal gaan vereisen en werkgevers en werknemers met elkaar om tafel zullen moeten.

Advies nodig?

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u weten wat deze hervorming voor u zou kunnen betekenen? Wij helpen u graag, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Indien u via ons online contactformulier of direct telefonisch contact opneemt (tel. 020 – 68 98 123), bespreken wij graag met u hoe wij u van dienst kunnen zijn.