Eén van de belangrijkste plichten van een werkgever is dat hij tijdig het loon aan de werknemer betaalt. Van een loonvordering is sprake wanneer de werkgever het loon niet of niet tijdig betaalt. Een loonvordering kan ontstaan door betalingsonmacht, een conflict bij ziekte van de werknemer of (vermeend) ontslag.
Procedure bij de kantonrechter bij loonvordering
Indien de werkgever geen gehoor geeft aan verzoeken om het verschuldigde salaris te betalen, kan de werknemer een procedure starten bij de kantonrechter. Als werknemer kunt u een loonvordering tot vijf jaar terug indienen bij de werkgever. Na vijf jaar kunt u geen aanspraak meer maken op achterstallig salaris (verjaring).
Wanneer is loon achterstallig?
Van een loonvordering is sprake vanaf het moment dat het loon opeisbaar is geworden. Loon is opeisbaar vanaf de dag waarop de werkgever het loon had moeten betalen volgens de gemaakte afspraken. Vaak is dat in de arbeidsovereenkomst of in de cao vastgelegd. Indien schriftelijke afspraken ontbreken, moet de werkgever het loon betalen na afloop van het tijdvak waarin de werkzaamheden zijn verricht. Ter illustratie: indien de werknemer per maand betaald krijgt, dan is het loon van januari achterstallig vanaf 1 februari.
Wettelijke verhoging en wettelijke rente over loonvordering
Indien de werknemer een loonvordering heeft op de werkgever, dan is de werkgever een zogenoemde wettelijke verhoging aan de werknemer verschuldigd. De wettelijke verhoging is een boete die de werkgever moet betalen voor elke dag dat het loon te laat is betaald. Over de eerste drie werkdagen geldt geen verhoging. Maar daarna kan de wettelijke verhoging al snel oplopen. Van dag 4 t/m dag 8 is de verhoging 5% per dag van het brutoloon. Na de 8e werkdag komt daar 1% per dag bij. De wettelijke verhoging is gemaximeerd op 50% van het achterstallig loon.
Naast de wettelijke verhoging, is de werkgever ook wettelijke rente over het achterstallig loon verschuldigd. Wettelijke rente is de rente die een schuldeiser in het algemeen kan vragen van een schuldenaar die te laat is met betalen. Dit geldt ook voor een te late loonbetaling.
Bij een loonvordering wordt de wettelijke rente berekend over het achterstallig loon én de wettelijke verhoging. Het gaat hier om de wettelijke rente voor niet-handelstransacties. In 2024 bedraagt de wettelijke rente 7%.
Loongarantieregeling UWV bij faillissement werkgever
Wanneer een werknemer een loonvordering heeft op een werkgever die wel wil maar niet kan betalen, kun je het faillissement van de werkgever aanvragen. Bij een faillissement hebben werknemers recht op een WW-uitkering en op een aanvullende uitkering wegens betalingsonmacht, ook wel de “faillissementsuitkering”.
Neem contact op
Heeft u een loonvordering jegens uw werkgever omdat uw werkgever uw loon niet of niet tijdig betaalt? Wij geven u graag advies. Ook kunnen wij u bijstaan in een eventuele procedure bij de kantonrechter. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, telefoon (020 – 6898 123) of per e-mail info@noordamadvocatuur.nl.