Heeft u een arbeidsovereenkomst met een concurrentiebeding getekend? Wij krijgen regelmatig de vraag of de werkgever de werknemer aan het beding kan houden. Voor de geldigheid van een concurrentiebeding gelden strikte eisen. Ook is het onder omstandigheden mogelijk om het beding geheel of gedeeltelijk buiten toepassing te verklaren als de werknemer onredelijk door het beding wordt benadeeld.
Wat is een concurrentiebeding?
Een concurrentiebeding verbiedt de werknemer kort gezegd om tijdens en na het einde van de arbeidsovereenkomst direct of indirect betrokken te zijn bij of werkzaam te zijn voor concurrerende bedrijven. Dit heeft tot doel om de belangen van de werkgever te beschermen en te voorkomen dat bedrijfsgevoelige informatie bij concurrenten terechtkomt. Op overtreding van het beding staat vaak een boete.
Het relatiebeding
Aan relatiebeding is een variant van een concurrentiebeding. Een relatiebeding verbiedt de werknemer om na het einde van de arbeidsovereenkomst contact te onderhouden met relaties van de werkgever. De regels die gelden voor een concurrentiebeding gelden ook voor een relatiebeding.
Is het concurrentiebeding geldig overeengekomen?
Een concurrentiebeding is een verstrekkende beperking van de arbeidsmogelijkheden van de werknemer. Om die reden stelt de wet strikte eisen voor de geldigheid van het beding:
- Het beding moet schriftelijk zijn overeengekomen, bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst;
- Indien sprake is van een functiewijziging van de werknemer of een reorganisatie, als gevolg waarvan het beding een grotere impact heeft, moet het beding opnieuw schriftelijk worden overeengekomen;
- Voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (tijdelijke arbeidsovereenkomsten) geldt dat een concurrentiebeding alleen mag worden overeengekomen indien sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Deze bedrijfsbelangen moeten schriftelijk gemotiveerd worden in de arbeidsovereenkomst. Deze zwaarwegende bedrijfsbelangen moeten bovendien nog steeds aanwezig zijn op het moment dat de werkgever een beroep doet op het beding;
- Met werknemer jonger dan 18 jaar mag geen concurrentiebeding worden overeengekomen.
Ik word onredelijk benadeeld
Wordt u onredelijk benadeeld door het concurrentiebeding? Dan is het raadzaam om met de werkgever in overleg te gaan. Afhankelijk van uw situatie kunnen er goede redenen bestaan om de werkgever te bewegen het beding geheel of gedeeltelijk buiten toepassing te verklaren. Ook kan het concurrentiebeding onderdeel zijn van onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst.
Indien partijen geen overeenstemming bereiken, kan de werknemer de rechter verzoeken het beding te vernietigen. De rechter maakt dan een belangenafweging tussen enerzijds de belangen van de werknemer bij vernietiging van het beding en anderzijds de belangen van de werkgever bij instandhouding van het beding. In plaats van vernietiging van het beding kan de rechter ook de reikwijdte van het beding wijzigen. Te denken valt aan de geografische reikwijdte, de kring van concurrenten of de duur van het beding.
Juridisch advies nodig?
Wij hebben veel ervaring in het adviseren en onderhandelen over een concurrentiebeding. Heeft u advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, per telefoon (020 – 6898 123) of per e-mail info@noordamadvocatuur.nl.